Home » Aktuality » Harmonogram Kurzu pěstitelských prací KPŘ/BKPĚQ

Harmonogram Kurzu pěstitelských prací KPŘ/BKPĚQ

Kurz pěstitelských prací 29. 4. – 3. 5. 2019

  1. Ve dnech 29. 4., 30. 4. a 3. 5. 2019 bude uskutečněna praktická výuka na školním pozemku – zahrada Pedagogické fakulty, Dlouhá 15, Olomouc – Lazce. Sraz bude vždy v 8:00 hod. ráno. Náplní praktické výuky bude příprava záhonů – hrabání, rytí, vyměřování; práce s kulturními rostlinami – setí, pikýrování, sázení aj.; péče o kulturní rostliny – odplevelování, okopávání, přihnojování atd. Proto je bezpodmínečně nutné pracovat v pracovním oděvu a obuvi. Další doporučené osobní ochranné pomůcky – rukavice, sluneční brýle (za pěkného slunečného počasí; případně sluneční kosmetika), pokrývka hlavy. Z hlediska bezpečnosti práce je naprosto nezbytné mít v platnosti očkování proti tetanu! Dále doporučuji pamatovat na přiměřenou zásobu tekutin a potravin pro osmi hodinový pobyt na školním pozemku. Součástí zázemí školního pozemku je šatna i sociální zařízení.

 

  1. V rámci kurzu se uskuteční dne 2. 5. 2019 exkurze. V průběhu tohoto dne budou navštíveny podniky či organizace, jejichž činnost je spojena se zemědělskou výrobou: Muzeum Olomouckých tvarůžků A. W. Loštice; Semo a. s. Smržice; Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm – Valašská dědina; Hvězdárna Valašské Meziříčí. Doprava bude realizována pronájmem velkokapacitního autobusu.

2. 5. 2019 čtvrtek – exkurzní den

Sraz 7:15 hod.: Olomouc prostor před hlavním vlakovým nádražím, stanoviště N;

v 7:30 hod. odjezd do prvního exkurzního místa Semo a.s. ve Smržicích. Předpokládaný návrat do Olomouce kolem 20:30 hod.

Exkurzní den bude zahájen, v prostorech soukromé české společnosti SEMO a. s. ve Smržicích,  odborným výkladem zaměřeným na oblast zájmu firmy, šlechtění rostlin, čištění a posklizňové úpravy osiv, balení. Možnost nákupu hobby balení osiva v podnikové prodejně.

Následně bude pokračováno prohlídkou Muzea Olomouckých tvarůžků A. W. v Lošticích, které se věnuje minulosti a současnosti výroby tvarůžků. Stálá expozice zahrnuje filmovou projekci výrobního procesu, prohlídku dobových nástrojů a pomůcek výroby s komentovaným výkladem; po absolvování prohlídky muzea je možnost zakoupení firemních produktů.

Dále bude navštíveno Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm – Valašská dědina. Prohlídka bude realizována s průvodcem. Zaměřena bude na staré způsoby hospodaření, sortiment pěstovaných plodin v dřívějších dobách a chov hospodářského dobytka v maloprodukci.

Exkurzní den bude zakončen návštěvou Hvězdárny ve Valašském Meziříčí, kde bude připraven program se zaměřením na meteorologii – zejména na základní poznatky meteorologie, měřené prvky a meteorologické přístroje. Pobyt zde bude zakončen exkurzí po hvězdárně včetně historického objektu Ballnerovy hvězdárny z roku 1929.

Doporučuji Vám připravit si otázky z oblastí zaměření podniků a organizací, jež budou během exkurzního dne navštíveny, tak abyste exkurze co nejvíce využili pro získání informací potřebných pro rozšíření Vašeho všeobecného přehledu o problematice pěstitelství, případně chovatelství.

Zálohově bude proti podpisu na plánovanou exkurzi vybráno 550,- Kč/osobu – z této částky bude hrazena autobusová doprava, poplatky a vstupné. Záloha nezahrnuje stravné během exkurzí.

Zálohu prosím uhraďte  Mgr. Monice Morris, Ph.D. v době konzultačních hodin (čtvrtek 14:00-14:45hod), nejpozději 18. 4. 2019. Případný přeplatek bude, osobně proti podpisu, po veškerém vyúčtování neprodleně vrácen – sledujte prosím aktuality na webových stránkách katedry.

 Účast na kurzu je pro zapsané studenty povinná. Omluvit se lze pouze na základě lékařského potvrzení, a v tomto případě je nutné opětovné zapsání předmětu v následujícím akademickém roce! Nezbytnou součástí kurzu je dále vedení záznamu o jeho průběhu – jedná se o výukový program s řadou teoretických informací provázaných s praktickými činnostmi, jejichž znalost je nezbytná pro úspěšné zvládnutí předmětu Pěstitelství ve 3. ročníku. Deník Kurzu pěstitelských prací bude odevzdán po absolvování kurzu ke kontrole.

Naprosto nezbytnou výbavou je pak dobrá nálada, maximální pracovní nasazení a případně chuť k překonání norem výkonnostních tabulek.

V případě nepříznivého počasí bude aktuálně stanoven za plánované aktivity na školním pozemku náhradní program.

Kurz bude zakončen zápočtem, pro jehož udělení je nutné: 100% účast, kvalitně odvedená práce na školním pozemku, znalost teoretických informací z průběhu kurzu, schválení obsahu deníku kurzu, aktivní a reprezentativní vystupování během exkurzního dne!

Kurz pěstitelských prací zajišťují: Ing. Pavlína Škardová, Ph.D. (vedoucí kurzu), doc. Ing. Šárka Hladilová, CSc., Mgr. Monika Morris, Ph.D., Oldřich Štěpánek (zahradník)